Анотація
Статтю присвячено аналізу лексико-семантичної групи назв страв із прiсного тiста, з’ясовано мотиваційні ознаки, здійснено етимологічний та лінгвогеографічний аналіз дослiджуваних номенів, проведено лексичні паралелі з іншими говірками української мови. Більшість назв – питомі лексеми або їх деривати, зрідка – аналітичні найменування – узгоджені словосполучення. Визначальними диференційними ознаками у лексико-семантичній групі на позначення страв із прiсного тiста є «спосіб приготування», «мiсце виготовлення», «рiзновид начинки». Початковим технологічним процесом для страв із борошна є приготування тіста, з якого потім готують конкретний продукт харчування. Встановлено, що на позначення продуктів із прісного висушеного тіста в активний ужиток мовців говірок Східного Поділля ввійшли назви виробів промислового виробництва, а на основі макаронних виробів готують кілька різновидів страв.
Посилання
Артюх Л.Ф. Українська народна кулінарія: Історико-етнографічне дослідження. Київ : Наук. думка, 1977. 155 с.
Ганудель З. Народні страви і напої: Лексика українських говорів Східної Словаччини. Пряшів, 1987. 215 с.
Ґоца Е. Назви їжі й кухонного начиння в українських карпатських говорах. Ужгород : Ґражда, 2010. 360 с. : іл.
Дубовіс Г.О. Українська кухня. Харків : Фоліо, 2006. 591 с.
Жайворонок В.В. Знаки української етнокультури: Словник-довідник. Київ : Довіра, 2006. 723 с.
Клиновецька З. Страви й напитки на Україні / Репринтвидання 1913 р. Київ : Час, 1991. 218 с.
Магрицька І.В. Назви весільного печива в українських східнослобожанських говірках. Вісник Луган. держ. пед. ун-ту імені Тараса Шевченка. 1999. № 5. С. 78–89.
Оскирко О.П. Назви їжі та напоїв як об’єкт українського мовознавства. Філологічний часопис : зб. наук. праць. Умань : Візаві, 2017. Вип. 1 (9). С. 53–62.
Оскирко О.П. Номінація круп та страв із них у східноподільських говірках. Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Філологічні науки. Вип. 44. Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2017. С. 244–248.
Оскирко О.П. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках. Науковий вісник Ужгородського університету; Серія «Філологія». Ужгород, 2018. Вип. 1 (39). С. 122–125.
Тищенко Т.М. «Словник східноподільських говірок» як відображення номінаційних процесів у східноподільському ареалі української мови. Філологічний часопис : зб. наук. праць. Умань : ВПЦ «Візаві», 2017. С. 216–227.
Artyukh, L.F. (1977). Ukrayinska narodna kulinariya: Istoryko-etnografichne doslidzhennya [Ukrainian folk cuisine: Historical and ethnographic research]. Kyiv: Nauk. opinion. (in Ukrainian)
Ganudel, Z. (1987). Narodni stravy i napoyi: Leksyka ukrayinskyx govoriv Sxidnoyi Slovachchyny [Folk dishes and drinks: Vocabulary of Ukrainian dialects of Eastern Slovakia]. Presov. (in Slovakia)
Gotsa, E. (2010). Nazvy yizhi j kuxonnogo nachynnya v ukrayinskyx karpatskyx govorax [Names of food and kitchen utensils in the Ukrainian Carpathian dialects]. Uzhhorod: Citizen. (in Ukrainian)
Dubovis, G.O. (2009). Ukrayinska kuxnya [Ukrainian cuisine]. Kharkiv: Folio. (in Ukrainian)
Zhayvoronok, V.V. (2006). Znaky ukrayinskoyi etnokultury: Slovnyk-dovidnyk [Signs of Ukrainian ethnoculture: Dictionary-reference book]. Kyiv: Dovira. (in Ukrainian)
Klinovetska, Z. (1991). Stravy j napytky na Ukrayini / Repryntvydannya 1913 r. [Food and drink in Ukraine / Reprint edition 1913]. Kyiv: Chas. (in Ukrainian)
Magritskaya, I.V. (1999). Nazvy vesilnogo pechyva v ukrayinskyx sxidnoslobozhanskyx govirkax [Names of wedding cookies in the Ukrainian East Slobozhansky dialects]. Visnyk of Luhansk. state ped. Taras Shevchenko University, no. 5, pp. 78–89.
Oskyrko, O.P. (2017). Nazvy yizhi ta napoyiv yak obyekt ukrayinskogo movoznavstva [Names of food and beverages as an object of Ukrainian linguistics]. Philological Journal: Coll. Science. wash, vol. 1, no. 9, рp. 53–62.
Oskyrko, O.P. (2017). Nominaciya krup ta strav iz nyx u sxidnopodilskyx govirkax [Nomination of cereals and dishes from them in the East Podolia dialects]. Scientific works of Kamyanets-Podilsky National University named after Ivan Ogienko. Philological sciences, vol. 44, pp. 244–248.
Oskyrko, O.P. (2018). Nominaciya obryadovyx strav vesnyanogo cyklu u sxidnopodilskyx govirkax [Nomination of ceremonial dishes of the spring cycle in the East Podolia dialects]. Scientific Bulletin of Uzhgorod University; Philology series, vol. 1, no. 39, pp. 122–125.
Tyshchenko, T.M. (2017). «Slovnyk sxidnopodilskyx govirok» yak vidobrazhennya nominacijnyx procesiv u sxidnopodilskomu areali ukrayinskoyi movy ["Dictionary of East Podolsk dialects" as a reflection of nomination processes in the East Podolia area of the Ukrainian language]. Philological Journal: Coll. Science. wash, pp. 216–227.