Анотація
Статтю присвячено вивченню теоретико-методологічних основ оцінки якості кави: натуральної обсмаженої в зернах та меленої, натуральної розчинної кави. Визначено основні нормативні акти для оцінки якості кави. Розглянуто органолептичні показники якості кави обсмаженої в зернах, зокрема, аромат, колір і форма, вигляд на розріз, вміст вологи, неякісних зерен, органічних і мінеральних домішок. Дано загальну характеристику показників для оцінки кави натуральної розчинної (за типами: порошкоподібна, гранульована, сублімована. Встановлено, що наявні нормативні документи свідчать про сформовану основу технічного регулювання управління якістю кави в Україні. Виявлено, що аспект органолептичних досліджень якості кави, які безпосередньо пов’язують сортність та вартість кави не має належного нормативного регламентування.
Посилання
ДСТУ 4394:2019 «Кава натуральна розчинна. Загальні технічні умови»: видання офіційне. Київ : ДП УкрНДНЦ, 2019. 26 с.
Зибарева О.В., Воронюк Т.А., Лучик О.І. Особливості керування якістю продукції кав’ярень у контексті підвищення їх конкурентоспроможності. Ефективна економіка. 2019. №10. URL: https://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7304 (дата звернення: 01.08.2021).
Кунділовська Т.А. Інноваційні підходи до оцінювання кави натуральної розчинної. Товарознавство та інновації. 2011. № 3. С. 249–260.
Кунділовська Т.А. Розробка ефективної методики сенсорної оцінки кави натуральної розчинної. Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. 2010. № 38(2). С. 453–458.
Міневич Г.Я. Органолептичні дослідження якості кави різних товаровиробників. Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки. 2016. № 16. С. 127–130.
DSTU 4394:2019 (2019) Kava naturalna rozchynna. Zahalni tekhnichni umovy [Natural instant coffee. General specifications]. Kyiv: DP UkrNDNTs. (in Ukrainian)
Zybareva O., Voroniuk T. and Luchyk O. (2019) Osoblyvosti keruvannia yakistiu produktsii kaviaren u konteksti pidvyshchennia yikh konkurentospromozhnosti [Peculiarities of coffee-shops product quality management in the context of improving their competitiveness]. Efektyvna ekonomika (electronic journal), vol. 10. Available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7304 (accessed 01 Aug 2021).
Kundilovska T.A. (2011) Innovatsiini pidkhody do otsiniuvannia kavy naturalnoi rozchynnoi [Innovative approaches to the evaluation of natural instant coffee]. Tovaroznavstvo ta innovatsii, vol. 3, pp. 249–260.
Kundilovska T.A. (2010) Rozrobka efektyvnoi metodyky sensornoi otsinky kavy naturalnoi rozchynnoi [Development of an effective method of sensory evaluation of natural instant coffee]. Naukovi pratsi Odeskoi natsionalnoi akademii kharchovykh tekhnolohii, vol. 38, no. 2, pp. 453–458.
Minevych H.Ya. (2016) Orhanoleptychni doslidzhennia yakosti kavy riznykh tovarovyrobnykiv [Organoleptic researches of coffee quality of different producers]. Visnyk LTEU. Tekhnichni nauky, vol. 16, pp. 127–130.